Магерівська громада

Львівська область, Жовківський район

Рекомендації для керівників закладів продовольчої торгівлі (продуктових магазинів), супермаркетів, аптек, зоомагазинів, ветеринарних лікарень та амбулаторій, магазинів побутової хі¬мії, спеціалізованих магазинів дитячого харчування, автозаправних ст

Дата: 01.04.2020 10:26
Кількість переглядів: 414

 

         Рекомендації для керівників закладів продовольчої торгівлі (продуктових магазинів), супермаркетів, аптек, зоомагазинів, ветеринарних лікарень та амбулаторій, магазинів побутової хі­мії, спеціалізованих магазинів дитячого харчування,  автозаправних станцій, станцій технічного обслуговування транспортних засобів, авто­станцій, установ банків, поштових установ та торгових закладів сфери ритуальних послуг, нотаріальних контор, тютюнових магазинів, пунктів обміну валют, магазинів хлібобулочних виробів, мініпе­карень, магазинів з реалізації насіння.

              Відповідно  Постанови КМУ від 25.03.2020р встановлено режим надзвичайної ситуації в Україні.  З метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом Covid-19, , необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:

-   забезпечити наявність споживачів в торгівельному приміщенні із розрахунку 1 особа на 10 м²

-     не допускати до торгівельних приміщень осіб без засобів індивідуального захисту (масок);

-      забезпечити дотримання відстані не менше 1 метра між відвідувачами, які очікують дозволу на вхід до торгівельних приміщень (провести розмітку на підлозі);

-         заборонити продаж незахищених продуктів харчування (дозволяти до продажу лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника);

-         проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;

-         забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), в т. ч.  провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;

-         забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;

-           забезпечити збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями - ручки дверей, тощо).

 -    скласти та затвердити графік проведення прибирання, визначити відповідальну особу;

-         дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень; скласти графік ощищення кондиціонерів, визначити відповідальну особу.

-         забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників, результати термометрії вносити до оформлених на кожного працівника листків термометрії, не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

-         в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;

-         забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, антисептики для обробки шкіри рук, одноразові рушники, серветки, заборонити використання електрорушників, тощо);

-       забезпечити наявність  інформаційних  листків   з профілактики інфікування і поширення коронавірусу із заходами зниження ризику інфікування (техніка миття рук, обробка рук спиртовмісними засобами);

-         забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).

              Використання дезінфікуючих засобів

   Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

        Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі

речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);

        - препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).           

     Профілактичні заходи для відвідувачів

-         забезпечення вхідного санітарного контролю, не допускати до торгових залів більше ніж 1 особу на 10 м² та осіб без засобів індивідуального захисту (масок);

-         забезпечити відстань не менше 1 метра між відвідувачами в чергах до кас та/або терміналів сомообслуговування (провеcти розмітки на підлозі);

-         забезпечення можливості використання спиртовмісних  антисептиків для відвідувачів.

       

      

       Відповідальність

Відповідно до статті 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», організація та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються в тому числі  на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також на громадян.

Згідно вимоги пункту 1 статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу підлягають державній реєстрації.

   Державна реєстрація потужностей здійснюється компетентним органом шляхом внесення відповідної інформації до реєстру на безоплатній основі.

    Зразок заяви для реєстрації та порядок її заповнення розміщено за посиланнямhttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0382-16#n13

     У зв’язку із надзвичайною ситуацією, що спричинена поширенням гострої респіраторної інфекції, викликаної коронавірусом COVID-19 заяви про реєстрацію приймаються виключно в онлайн-режимі шляхом надсилання заповненої заяви на електронні адреси: vet_med@ukr.net або office@lvivdpss.gov.ua

    Згідно вимоги пункту 2 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності тягне за собою накладання штрафу: на юридичних осіб – у розмірі двадцяти мінімальних заробітніх плат, на фізічних осіб-підприємців – у розмірі одинадцяти мінімальних заробітніх плат.

           Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

      Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, тягне за собою відповідальність відповідно до статті 325 Кримінального кодексу України, (штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років).

                                                                            Жовківське районне управління Головного

                                                                                                           управління  Держпродспоживслужби у

                                                                                                           Львівській  області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь